/ Allmänt /

Skogstokig

 
 
Jag har börjat springa igen efter lång tid med smärta i höfternas muskelfästen och vila från löpningen. Tack och lov har jag en vän som är fysioterapeut och en grymt bra sådan också, så äntligen efter ett par månader är jag mycket bättre.
 
Efter att ha sprungit i 20 min och kommit till ett bilfritt ställe fick hundarna springa lösa. Detta är något som finns med på min "top-3 lista över saker som jag älskar att göra just nu" -se dem springa fram och tillbaka och undersöka allt med en sådan glädjefull iver, få glädjefnatt av att vara lösa i skogen och kuta runt så det ryker småkvistar efter dem. Det slår det mesta. Skogen var helt förtrollande vacker igår och vår runda tog 2.5 timmar istället för 40 min. Jag önskar att jag kunde säga att jag sprang hela tiden... 
 
Den gröna vägen 
S(had)elfie 
Älskade räv 
Vackra Suki
 Lockande?
 Dessa hamnar på "Första gången jag ser på riktigt listan"
Happy dog.
 
Jag brukar sätta mig på huk i skogen och ta in skogen med alla sinnen. Ett i taget. Lukten, synen, hörseln sen känner jag på marken och försöker sätta ihop allt till en helhet utan påverkan av "de vardagliga tankarna". Bara helt rena förnimmelser av skog.
/ Allmänt / vild mat /

Vild spansk körvel

 
Det är en speciell sorts lycka att plocka sin egen mat direkt från naturen. En av mina favoritlyckor... Och det har det varit enda sedan jag var några äpplen hög och knappt kunde säga fullständiga meningar. Jag är en samlare. Numera enbart en matsamlare men det har funnits lite villovägar med allt för mkt kläder också...
 
Nu är våren här och den vilda maten är som bäst. I alla fall den vilda gröna maten. Nässlorna tittar upp och ser retfulla ut men har man smakat på nässelsoppa så struntar man i deras kaxighet och har handskar och sax med sig! 
 
 
En annan favorit är den Spanska körveln. Jag vet inte hur utbredd den är men det är en förvildad variant av en kryddväxt som planterades i trädgårdarna förr i tiden. Den är väldigt lätt att känna igen på doften, den luktar som söt lakrits, den har ludna stjälkar och en skir grön färg. När man plockar den växer det snart upp en ny planta på samma ställe. När den är helt uppvuxen ser den ut som hundkex ungefär. Förra året plockade jag några och hade som snittblommor hemma, det var helt fantastiskt vilken doft de spred i huset. 
 
 
 
 
 
 
När jag har plockat körvel tidigare har jag hackat ner den med tomater, lök, salt och olja... En enkel, fräsch och så god sallad.
 
Nu gjorde jag en hönsfärs som vi åt i tortillabröd.
 
500 g hönsfärs
2 dl grädde
1 hönsbuljong 
Champinjoner 
Mozzarella 
Två späda körvelknippen
Salt o peppar
 
Jag fräste färsen och champinjonerna separat, sen slängde jag ner dem tillsammans och i med resterande grejer efter smak. Jag är inte så bra på det här med att mäta. Men gott blev det! Vi åt det med rivna morötter och isbergssallad. Ni ser bilder från resterna som blev över till dagen därpå och då blev det morotsstavar till istället (för jag var jättehungrig och orkade inte riva, men jag säger riv, det var godare...)
 
Det fanns två spekulanter på maten, vi kan kalla dem Dunder-karlsson och Blom... 
 
Obs, det finns en hel del växter som liknar körveln men som är giftiga. Så se till att fråga någon som kan om du är osäker. 
/ Allmänt /

Himlens canvas

 
Igår var det långfredag och himlen var i uppror, det haglade samtidigt som solen sken. Det hela kändes nästan surrealistiskt och väldigt symbolisk,  perfekt väder för en långfredag och en promenad med hundarna. Jag kunde inte få nog av att fotografera himlen, det såg ut som en stor canvas med akvareller som inte hade torkat än, färgerna flöt in i varandra och skapade nya flyktiga tavlor som jag försökte fånga där ute på ängen, med kalla fingrar. 
 
 
 Solen värmde oss skönt mellan varven
 
 
 
Idag sitter vi än så länge inne i stugan och kurar med Elle decoration och en kaffe, min tolkning av minimalism handlar inte om total avhållsamhet från konsumtion utan att välja det som verkligen skänker mig nöje och avstå från den grå massan av köp som konsumeras utan eftertanke i ett slags slentrianmässighet. Att behålla guldkornen och låta gruset sköljas bort...
 
Snart ska vi ta en långpromenad igen, igår när vi var ute hittade vi en sådan gudavacker tallskog, vi kanske går dit idag på själva påskafton. Vi skulle egentligen firat den med släkten men min man är sjukling så jag och hundarna stannar i stugan med honom. När vi är tillbaka ska jag sätta ihop en tårta, inte baka, bara sätta ihop. Vi har ingen ugn här så jag köpte Icas sista (och krossade) marängbottnar, lemoncurd (finns det något godare?) och så blir det lite blåbär, grädde med mera gott.
 
 
Hoppas alla får en påsk med mycket härliga promenader i naturen och lite solsken på näsan! 
 
Uppdatering "tårta":
 
 
 
 
Lite diskhjälp...
 
Det blev snarare en slags citronmarängsviss än tårta men vad gör väl det när det var ljuvligt gott ändå! 
 
Det var en salig blandning av krossade marängbottnar, Oatly vaniljsås, lemoncurd, citronsaft, grädde, frysta blåbär och physalis. En lite för god kombo...